Handskulpturen

Open Science Get-Together in Jena

Am Dienstag, den 14.01.2020, findet in Jena von 12:30 bis 17:30 Uhr ein Treffen zum Thema Open Science statt.
Handskulpturen
Foto: Friedrich-Schiller-Universität Jena
  • Light

Meldung vom: 17. Dezember 2019, 15:53 Uhr

Eine Gruppe von NachwuchswissenschaftlerInnen trifft sich am 14. Januar 2020 von 12:30 bis 17:30 Uhr, um über die Etablierung von Open Science Initiativen an der an der Friedrich-Schiller-Universität Jena zu diskutieren. Zu diesem Zweck organisieren sie ein informelles Treffen für alle Open Science Interessierten in den Rosensälen (kleiner Sitzungssal) in Jena.

Tom Hardwicke und Sophia Crüwell von der J. Ioannidis Charité Meta-Science Research Group (METRIC-B) werden als Gastredner/in an der Veranstaltung teilnehmen. Anschließend werden Open Science Initiativen, die in Jena entwickelt werden, in einigen kurzen Vorträgen vorgestellt.

Weitere Informationen finden Sie auf dem Veranstaltungsflyer [pdf 600KB].

Sollten Sie an dem Treffen teilnehmen wollen, können Sie sich über dieses Onlineformular registrieren.

Advancing science requires open, transparent, reproducible and cumulative research practices. Perhaps the oldest support for this adage dates back to the 1600s, when the newly founded Royal Society, the world’s oldest scientific institution, chose as its motto nullius in verba ("take nobody’s word for it"). The skepticism enshrined in it anticipated that scientific progress is optimized when the conditions for dissent are maximized. Optimal conditions occur when interested parties have unrestricted access to study protocols, data, and analyses. This allows researchers to not only reproduce results and incentivize replications, but also advance science via investigating the conditions under which findings hold and put competing hypotheses to the test. These fundamental features of science, gathered under the umbrella term "Open Science" or "Open Scholarship", increase the robustness of scientific claims allowing for reliable interpretation of results. In this meeting, we gather several experts on a rich variety of topics related to Open Science, and we will discuss ongoing attempts to improve research credibility, as well as its teaching and mentoring. Improving the transparency and rigor of science is the responsibility of all who engage in it.

Die Uni Jena in den sozialen Medien:
Ausgezeichnet studieren:
  • Logo der Initiative "Total E-Quality"
  • Logo des Best Practice-Club "Familie in der Hochschule"
  • Logo des Projekts "Partnerhochschule des Spitzensports"